Bunga Damai ( Nilai Kemanusiaan )

BUNGA DAMAI ( NILAI KEMANUSIAAN )

 Karya : Ria Asmira

RANGKAP  1 : Penulis mempersoalkan tentang wujudkah lagi bibit-bibit keamanan di dunia sekiranya dunia masih berperang. Kejahilan yang berleluasa telah menjadikan manusia tidak berperikemanusiaan. Dunia dipimpin oleh pemimipin yang zalim dan kejam.  Mereka mengetuai negara-negara utama dunia atau negara-negara kuasa besar. Hampir setiap hari senjata mereka telah membunuh manusia.

 RANGKAP 2  : Penulis masih bertanya samada masihkah wujud kedamaian sedangkan nilai kemanusiaan di hati manusia telah terhakis. Buktinya, rata-rata manusia teraniaya dan tersiksa. Maksiat, rasuah dilakukan tanpa segan silu kerana nafsu serakah menguasai fikiran. Adakah kemanusiaan sudah hilang di hati manusia ?

 RANGKAP 3  : Segala janji-janji manis yang diberi hanyalah palsu semata-mata yang cuma menjadi angan-angan generasi sekarang yang masih menderita. ( Janji-janji ini hanyalah muslihat untuk mengaburi mata manusia )         

 RANGKAP 4  : Penulis percaya jika Islam , agama yang menghargai hubungan sesama insan dapat ditegakkan, segala kesengsaraan manusia akan terhapus dan dunia akan aman selamanya.Penulis berharap dan percaya hanya Islam satu-satunya wadah sejagat untuk menghapuskan kesengsaraan dan mewujudkan keamanan selama-lamanya. 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: